حتی یک ریال از کمک های مردمی صرف پرداخت حقوق کارمندان نمی شود..
حتی یک ریال از کمک های مردمی صرف پرداخت حقوق کارمندان نمی شود..
یکی از بسترهای جلب مشارکت های مردمی اعتماد سازی است.مردم می گویند چگونه اطمینان حاصل کنیم که کمک های ما در محل اصلی خود هزینه می شود؟
اعتماد بخشی و اعتبار آفرینی از نیاز های همه دستگاه هاست به ویژه دستگاه هایی مانند کمیته امداد و هر دستگاهی به هر شیوه ای که بخواهد بررسی کند می توانیم آمار صدقات خود را صندوق به صندوق ارائه کنیم. از همان ابتدایی که مردم کمک های خود را به کمیته می دهند محل هزینه معلوم است و آمار و ارقام دقیق، روشن و واقعی است چه در گذشته و چه در حال حاضر. در داخل هم حساب های امانی و خاصی هست و اگر وجهی برای ایتام باشد، خرج تحصیل، جهیزیه و دیگر امور در همان محل خود هزینه می شود.همه روش های ما جدید است و با استفاده از سیستم های الکترونیکی گزینه های مختلف را شفاف در اختیار مردم قرار داده ایم.از سویی ایجاد مراکز نیکوکاری نیز در اعتمادسازی تأثیر گذاشت و این موضوع افزایش یافت. یک ریال از صدقات و کمک ها حتی صرف پرداخت حقوق کارمندان کمیته هم نمی شود و مردم اطمینان داشته با شند که همه کمک های آن ها صرف مصارفی می شود که خودشان تعیین کرده اند.
مردم می گویند با وجود این همه نیازمندی که در کشور وجود دارد، چرا به دیگر کشورها از محل صدقات مردم کمک می شود؟
مردم هنگام کمک های خود در بخش های مختلف محل هزینه آن را هم تعیین می کنند و ما در این مورد امانتداریم. هنگامی که مردم احساس تکلیف می کنند و محل کمک خود را مردم یمن یا سوریه تعیین کرده اند نمی توانیم این موارد را در داخل کشور هزینه کنیم و باید به دست جمعیت هدف برسانیم. اما معنای این کار این نیست که کمک هایی را که برای نیازمندان داخل کشور جمع آوری می شود به دیگر کشورها ارسال میشود. 7ونیم میلیون صندوق صدقات داریم و یک ریال آن به خارج کشور نمی رود و برای حقوق کارمندان استفاده نمی شود.البته باید گفت این حرفها ناشی از تبلیغات نادرست است که منشاء آن هم در داخل کشور نیست. مطالبی را طرح می کنند که از آن اطلاع دقیقی ندارند.
آیا نیازهای اولویت دار مدد جویان این بخش احصا شده است ؟
نه تنها در این استان بلکه در سراسر کشور وظیفه داریم به اعتبار اهداف خود این نیازها را برآورد کنیم. 4 ونیم میلیون نفر تحت پوشش داریم که مهم ترین نیاز آن ها در درجه اول مسکن و سپس معیشت و اشتغال است. بعضی از خانواده های تحت پوشش فقط یک نیاز دارند و بعضی چندین نیاز و با توجه به 300 هزار خانواری به کمک نیاز دارند، به ده ها برابر اعتبار کنونی خود برای رفع نیازها و رسیدن به اهداف خود نیازمندیم. این در حالی است که بسیاری از خانواده ها آبروداری می کنند و نمی خواهند در محل زندگی خود به عنوان نیازمند مطرح شوند و برای همین است که مراکز نیکوکاری راه اندازی شده است.
یکی از رویه های جدید کمیته امداد راه اندازی مراکز نیکوکاری است. با توجه به این که در اجرای بسیاری از طرح ها رویه ما کارشناسی نیست و با آزمون و خطا همراه است در این مورد چقدر کارشناسی شده و آیا آسیب های این نوع کمک رسانی هم احصا و بررسی شده است؟
مراکز نیکوکاری با این هدف راه اندازی شد تا زمینه ای برای ایفای نقش اجتماعی مردم ایجاد شود. این حضور می تواند در مورد هر موضوعی به کار گرفته شود و حتی زمینه اقتصاد مقاومتی نیز فراهم می شود.
مردم به لحاظ اسلامی و اعتقادی دارای نقش و مسئولیت هستند و حضور مردم در عرصه های مختلف برای رقم زدن و ایفای نقششان یعنی ایجاد و یا تقویت پایه های مقاومت در قبال هر نوع آسیب های اجتماعی و سیاسی ضروری است و کمیته امداد هم این موضوع را با توجه به هدفی که دارد یعنی مبارزه با فقرو محرومیت مد نظر قرار داده است.
مبارزه و یا ریشه یابی فقر؟آیا ریشه های فقر هم شناسایی می شود تا برای برطرف کردن آن کار شود؟
نقشی که ما در فقر زدایی داریم به معنای رفع نقش و مسئولیت دولت و 3 قوه نیست و آن ها هم باید نقش خود را در ایجاد قوانین و سازو کارهای کاهش فقر انجام دهند و کمیته امداد با توجه به مسئولیتی که داردبا استفاده از کمک های مردمی و زمینه سازی برای شکل گیری و تحقق نقش آفرینی مردم و حضور آن ها به این کار می پردازد و به خود کفایی رسیدن مدد جویان که از اهداف ماست در جهت ریشه کنی فقر است.
آیا شاخص و یا میزانی داریم تا به وسیله آن دریابیم که مردم تا چه اندازه نقش آفرینی را که مد نظر شماست، ایفا کرده اند؟
میزان و شاخص، تعداد صندوق های ما است. 7 و نیم میلیون صندوق بزرگ، کوچک و متوسط داریم و هر یک از آن ها به عنوان یک مشترک تلقی می شود و مراکز نیکوکاری هم دراین جهت راه اندازی شد تا سرعت کمک رسانی به مردم افزایش پیدا کند.
آسیب های این روش هم دیده شده است؟
کدام آسیب؟ باورمان بر این است که کاری که توسط مردم انجام می شود توسط خود آن ها هم مراقبت و نظارت می شود آن هم نظارت دائمی و هنگامی که مردم اثرات کمک خود را می بینند تشویق می شوند تا بیشتر در گیر موضوع شوند. مردم نیازمندان را در هر محله شناسایی وکمک ها را جمع آوری می کنند ولی حوزه انجام این کار در محدوده مشخصی مانند یک محله است.در این طرح آن چه مهم است فقط جمع آوری کمک نیست بلکه شناسایی محرومانی است که به لحاظ آبرو داری نمی خواهند دیده شوند و به عنوان نیازمند شناخته شوند. در این روش علاوه بر شناسایی محرومان واقعی، سرعت کمک رسانی نیز بیشتر است. اگر نیاز خانواده های نیازمند در برخی اوقات به سرعت پاسخ داده نشود و بخواهیم از طریق اداری وارد شویم شاید مدت ها زمان ببرد و نیاز او آسیبی را هم به دنبال داشته باشد اما در این مراکز بلافاصله مردم دست به کار امداد رسانی می شوند.در این طرح هم چنان که در گلستان شهر بجنورد دیده ایم صحنه های زیبایی از کمک های مردم به همدیگر دیده می شود که در برخی از این موارد حتی نیازمندان هم به یاری هم می شتابند و فقط ریختن پول به صندوق مد نظر نیست بلکه خدماتی که داده می شود و کمک های غیر نقدی هم مد نظر است که امداد رسانی می شود.
چند خانواده نیازمند در صف گرفتن کمک هستند؟
300 هزار خانواده در انتظار کمک هستند و اگر بخواهیم به همه آن ها کمک کنیم آنقدر جامعه هدف بزرگ است که ده ها برابر بیش از آن چه اکنون هزینه می کنیم باید به آن ها کمک کنیم.
منبع : تارنمای مرکزی شبکه نیکوکاری http://nikookary.ir/post/18